+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ιερά Οδός μετ' εμποδίων

Όπως έχουμε ήδη πει, την Κυριακή περπατάμε στην Ιερά Οδό γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη.
Πόσο επικίνδυνη;
Μιλήσαμε ήδη για τις δυσκολίες πρόσβασης στο Βοτανικό (Διομήδειο) Κήπο.
Σ' αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την κατάσταση στο κομμάτι της Ιεράς Οδού που έχει -θεωρητικά- πεζοδρόμιο, δηλαδή από το σταθμό του Μετρό ως εκεί που αρχίζει ο Κήπος.
Όχι ότι χρειάζεται να πει κανείς πολλά - οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.



Ας αρχίσουμε από το σταθμό του Μετρό, που καθημερινά εξυπηρετεί χιλιάδες, αλλά το πεζοδρόμιο γύρω του είναι τόσο στενό που οι άνθρωποι στριμώχνονται και πολλές φορές βγαίνουν στο δρόμο. Χώρος για την πιάτσα πάντως υπάρχει.


Στη γωνία με την Ελ. Βενιζέλου (δήμος Αγ. Βαρβάρας), το πεζοδρόμιο όχι μόνο είναι στενό, αλλά είναι πρακτικώς αδιάβατο από τα εμπόδια πάνω του (κολώνες, καφάο, κτλ).

Το να διασχίσεις το δρόμο είναι άθλος. Όπου υπάρχει διάβαση, το πεζοδρόμιο απέναντι θα είναι σπασμένο, ψηλό, χωμάτινο, γενικώς αδιάβατο (ιδίως από έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα ή μια οικογένεια με παιδί σε καροτσάκι). Όπου υπάρχουν φανάρια, είναι ρυθμισμένα με βάση την κυκλοφορία αυτοκινήτων. Στα περισσότερα σημεία δεν υπάρχουν καν διαγραμμίσεις, σήμανση, φανάρια - τίποτα.
Φαίνεται πως κανείς δεν έχει καταλάβει πως τα πεζοδρόμια είναι για να κυκλοφορούν οι άνθρωποι όταν δεν οδηγούν. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις τα παρτέρια με προεξοχές που στενεύουν το πεζοδρόμιο, τις δεντροφυτεύσεις και τις στάσεις σε ελάχιστο πλάτος, και το ότι ξαφνικά τα πεζοδρόμια εξαφανίζονται, λες και οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν μπορούν να εξαφανιστούν κι εκείνοι.


Όπου υπάρχουν πεζοδρόμια είναι συνήθως κατειλημμένα από παρκαρισμένα. Μερικά έχουν κάνει το πεζοδρόμιο ιδιοκτησία τους, βάζοντας μάλιστα και μπάρες. Άλλοι απλώς το αφήνουν κοντά στο σπίτι ή στο Μετρό. Η μεγάλη πληγή όμως της Ιεράς Οδού είναι τα συνεργεία, που παρκάρουν σειρές αυτοκινήτων μπροστά τους, βγάζοντας τους περαστικούς στο δρόμο. Πώς πήραν άδεια λειτουργίας χωρίς αντίστοιχο χώρο;


Κι αν δεν είναι οι ιδιώτες και τα συνεργεία που βγάζουν τους πεζούς στο δρόμο, φροντίζει ο δήμος, αφήνοντας κλαδιά και κάδους πάνω στο πεζοδρόμιο, κλείνοντας τη διάβαση με κάδους, κτλ.


Με λίγα λόγια, αν τύχει και βρεθείτε στην Ιερά Οδό, φροντίστε να είστε με αυτοκίνητο. Οι υπόλοιποι, περνάτε με δική σας ευθύνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου