+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Επιστολή στην καφετέρια


Μετά το επεισόδιο με τον διανομέα που μπήκε με το μηχανάκι του στην παιδική χαρά, στείλαμε επιστολή στην αλυσσίδα στην οποία εργάζεται. Σήμερα το πρωί 

δεχθήκαμε δύο τηλεφωνήματα, ένα από τα κεντρικά κι ένα από το τοπικό υποκατάστημα, με τα οποία μας ζητούσαν συγνώμη και υπόσχονταν ότι στο εξής οι διανομείς τους θα λαμβάνουν αυστηρότερες οδηγίες για τη συμπεριφορά τους στο δρόμο. Ο διευθυντής μάλιστα του τοπικού καταστήματος τόνισε πως θα δοθούν αυστηρές οδηγίες στους διανομείς ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπουν με μηχανάκι σε παιδική χαρά.
Προς το παρόν δηλώνουμε ικανοποιημένες – στόχος μας δεν είναι να πάει ένας νέος στη φυλακή. Θέλουμε όμως όποιος δε μπορεί να το καταλάβει από μόνος του, να διστάζει να διαπράξει παρανομία για να μη βρεθεί μπλεγμένος. Εννοείται βέβαια ότι θα παρακολουθούμε άγρυπνα τόσο την καφετέρια όσο και την παιδική χαρά.
Η επιστολή που στείλαμε παρατίθεται παρακάτω. Θα ακολουθήσει επιστολή στο Δήμο για την προστασία της παιδικής χαράς.
Μη σωπαίνετε, μιλήστε! Η αυθαιρεσία ανθεί πάνω στη σιωπή και την απάθεια!

«Αξιότιμε κύριε / Αξιότιμη κυρία,
Καλημέρα σας.
Προχθες, Τετάρτη 14/6/2017, ώρα περίπου 7:20 μμ, μέλος μας βρισκόταν στην Παιδική Χαρά ******, κοντά στο κατάστημά σας.
Ξαφνικά, είδε δίπλα της κάποιον με μηχανάκι μέσα στην παιδική χαρά. Όπως κατάλαβε αργότερα επρόκειτο για δικό σας διανομέα, ο οποίος, αντί να παρκάρει στην είσοδο της παιδικής χαράς και να παραδώσει την παραγγελία με τα πόδια, προτίμησε να χρησιμοποιήσει τη ράμπα για τα παιδικά καροτσάκια και να μπει στην παιδική χαρά με το μηχανάκι. Σημεωτέον πως εκείνη την ώρα η παιδική χαρά ήταν γεμάτη παιδιά τα οποία έπαιζαν τρέχοντας προς κάθε κατεύθυνση.
Όταν το μέλος μας απευθύνθηκε προς τον υπάλληλό σας θέλοντας να τον κάνει να καταλάβει την επικινδυνότητα της πράξης του, δέχτηκε φραστική επίθεση σε ένταση που τρόμαξε τα παιδιά που έπαιζαν κοντά. Το μέλος μας φωτογράφησε την παρανομία και τότε ο υπάλληλός σας έγινε έξαλλος, κατέβηκε από τη μηχανή και άρχισε να απειλεί ότι θα φωνάξει αστυνομία και δικηγόρους. Το μέλος μας ένιωσε απειλούμενο και τελικά κάλεσε την αστυνομία (κλήση 19:29). Ενενήντα λεπτά αργότερα η αστυνομία δεν είχε φθάσει ακόμη, οπότε και αποχώρησε με τα παιδιά της από την παιδική χαρά.
Σ’ όλο αυτό το διάστημα ο υπάλληλός σας παρέμενε στο χώρο της παιδικής χαράς εκτοξεύοντας απειλές και δημιουργώντας δυσάρεστη ατμόσφαιρα για όλους τους παρευρισκόμενους. Μάλιστα κάποια στιγμή εμφανίστηκε με μια γυναίκα την οποία παρουσίασε ως δικηγόρο του, η οποία όμως απέφυγε να συστηθεί ή να δώσει κάποιο αποδεικτικό της ιδιότητάς της.
Μολονότι η ομάδα μας έχει συναντήσει και στο παρελθόν παρόμοιες συμπεριφορές, δηλώνουμε ξαφνιασμένες με την ακρότητα της συμπεριφοράς του υπαλλήλου σας. Θεωρούμε πως ο διανομέας σας είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς φαίνεται να μη λογαριάζει κανέναν κανόνα οδήγησης. Εφόσον δε δίστασε να μπει σε παιδική χαρά με τη μηχανή, πιστεύουμε με την ίδια ευκολία θα παραβιάζει φανάρια, μονοδρόμους, Στοπ, κτλ. Συνεπώς, είναι ζήτημα χρόνου πριν ο συγκεκριμένος οδηγός προκαλέσει σοβαρό τροχαίο, λόγω της επιθετικής του στάσης και της αδιαφορίας του για κάθε κανόνα.
Δυστυχώς, η συμπεριφορά του μας κάνει να πιστεύουμε πως είναι επίσης ανεπίδεκτος αναμόφωσης. Είναι προφανώς επικίνδυνο να οδηγεί κάποιος όχημα δίπλα σε νήπια που παίζουν, αλλά ο συγκεκριμένος δε φάνηκε να το κατανοεί, ακόμη και αφού του εξηγήθηκε πολλές φορές, από πολλούς παριστάμενους. Αντί να παραδεχθεί το -οφθαλμοφανές- σφάλμα του και να αποχωρήσει ήρεμα, ο οδηγός σας πέρασε στην επίθεση και έκανε τα πάντα για να υπερασπιστεί  την έωλη θέση του.
Ως Μαμάδες στο Δρόμο ανησυχούμε για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υπάλληλός σας όταν οδηγεί. Γι αυτό εφιστούμε την προσοχή σας στη συμπεριφορά του, με την ελπίδα ότι έχετε την ισχύ να του επιβάλετε καλύτερη οδική συμπεριφορά. Άλλωστε, η συμπεριφορά και οι πράξεις του, εκτός του ότι είναι επικίνδυνες και ανάρμοστες, αμαυρώνουν την εικόνα της επιχείρησής σας.
Ο διανομέας σας οδηγούσε μηχανάκι με αριθμό πινακίδων ******. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με τιμή, κτλ.»

ENHMΕΡΩΣΗ:  Η δημοσίευση της επιστολής στη σελίδα μας στο Facebook προκάλεσε σχόλια, τα οποία δεν ήταν όλα θετικά. Οι βασικές αντιρρήσεις όσων σχολίασαν αρνητικά ήταν ότι
  • Κύριος υπεύθυνος της συμπεριφοράς του διανομέα ήταν η επιχείριση και
  • Η επιστολή μας τον στοχοποιούσε άδικα και μπορούσε να οδηγήσει σε απόλυσή του.
Προς υπεράσπισή μας πρέπει να πούμε τα εξής:
  • Αναμφίβολα, οι εταιρείες που απασχολούν διανομείς, κούριερ κτλ. επιβάλλουν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στους υπαλλήλους τους και συχνά τους εξωθούν σε παράνομη συμπεριφορά για να προλάβουν.
  • Θεωρούμε πως η ευθύνη του ανώτερου, όσο μεγάλη και αν είναι, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του υφιστάμενου. 
  • Θεωρούμε πως ο πελάτης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε φέρει καμία ευθύνη, γιατί μπορεί μεν να παρήγγειλε καφέ στην παιδική χαρά, αλλά προφανώς περίμενε την παράδοσή του με το συνηθισμένο τρόπο (παρκάρισμα και ολοκλήρωση της παράδοσης με τα πόδια).
  • Έχουμε στείλει και στο παρελθόν επιστολές για την οδική συμπεριφορά διανομέων (βλέπε εδώ κι εδώ) οι οποίες στόχο είχαν την εταιρεία και όχι τον υπάλληλο. Εάν κάναμε εξαίρεση στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν γιατί η συμπεριφορά του υπαλλήλου την υπαγόρευσε (υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια των όσων είπαμε).

Προς ενημέρωσή σας, ανθολογούμε παρακάτω τα πιο αντιπροσωπευτικά από τα σχόλια:

Στο θέμα με τον διανομέα έχω κάποια κενά. Μπήκε στην παιδική χαρά για να κόψει δρόμο ή γιατί κάποιος παράγγειλε με σημείο παράδοσης τις"κούνιες"; Και μήπως αυτός ο κάποιος είναι γονιός οπότε το "φάουλ" είναι πρωτίστως δικό του; Επίσης το ύφος της επιστολής θεωρώ πως είναι τελείως λάθος. Η επίθεση γίνεται αποκλειστικά στον εργαζόμενο, χωρίς καν να ερωτάται ο εργοδότης εάν αυτός έδωσε την εντολή να πάει εκεί ο διανομέας - εκτός εάν γνωρίζετε πως ο εργαζόμενος πήρε την πρωτοβουλία να μπει στο πάρκο. Γνωρίζοντας τις πιεστικές συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου η επιστολή όφειλε να είναι προσεκτικότερη και σίγουρα προς την κατεύθυνση αναζήτησης των δεδομένων κι όχι "κατηγορώ" προς τον εργαζόμενο.

Μπραβο Χριστινα ! Ετσι ειναι τα πραγματα με τον αντικειμενικο τους χαρακτηρα ! Προφανως η κυρια μαμα ηταν καπως αγανακτησμενη με την λανθασμενη αντιδραση του ντελιβερα ! Βεβαια δε χρειαζεται να εχει καποιος επιστημονικο μυαλο για να καταλαβει οτι ΔΕΝ πρεπει να μπει με το μηχανακι μεσα στη πλατεια με παιδια! .....Οπως και να εχει η επιστολη ωφειλε να ειναι πιο ευγενικη. Ειναι μια επιστολη που παροτρυνει την απωληση του εργαζομενου και το χαιδεμα της επιχειρησης. Καλο θα ειναι προσεχουμε τι γραφουμε στις επιστολες μας διοτι καποιος μπορει (αν οχι ηδη ) να χασει τη δουλεια του.

Η λογικη λεει οτι καποιος γονιος παρηγγειλε αλλα αυτο τι σημαινει; οτι πρεπει να μπει μεσα; ας σταματησει στην εισοδο και ας κανει αναπαντητη! Το εχω δει να γινετε; εαν χτυπουσε ενα παιδι αυτος δεν θα ειχε την ευθυνη;!

Μα είστε στα καλά σας πια; σας πείραξε η επιστολή; το ύφος; να μην χάσει ένας άνθρωπος την δουλειά του; τί διαβάζω Θεέ;! Δηλαδή πρέπει να γίνει το κακό για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα! Μπήκε με μηχανάκι στη παιδική χαρά που παίζει το παιδί μου; να τη χάσει! Θα χάσω εγώ το παιδί μου και θα με νοιάζει αν χάσει ο ανίδεος την δουλειά του; κάθε μέρα αποφεύγω με το παιδί μου μηχανάκια που "κόβουν" δρόμο απο τα πεζοδρόμια! Καθαρίζω παιδικές χαρές απο τα αποτσίγαρα, σακούλα ολόκληρη! Προχθές μια γυναίκα δε μπορούσε να περάσει το παραπληγικό παιδί της (40κιλά το καρότσι) επειδή μια ηλίθια είχε κλείσει όλο το πεζοδρόμιο για να μπει στο σουπερ! Και θυμηθήκατε να μοιράσετε ευθύνες! Εμείς φταίμε μόνο! Που τα ανεχόμαστε!




 



3 σχόλια:

  1. μπραβο μπραβο .. καταλαβαινω .. εχω στειλει και εγω πολλες τετοιες επιστολες
    προτεινω επισης να μαθεις πολεμικες τεχνες .. ολες τις πολεμικες τεχνες .. θα δεις .. θα διαχειριζεσαι καλυτερα ολες τις καταστασεις στο μελλον .. εγω κανω πανω απο 30 χρονια .. ξερω τι σου λεω .. και δε θυμωνω και δεν αγγιζω καποιον .. αντιθετως .. οσο πιο πολλα ξερεις τοσο πιο μικρες οι πιθανοτητες να εμπλακεις σε φυσικη αντιπαραθεση .. μονο με τα λογια εγω τοποθετουμαι , και εαν το πανε σε τσαμπουκα , καλω και εγω την αστυνομια με σκοπο να τους δειξω οτι δεν ειναι σωστο να καταφευγουν στη βια ενω εγω το μονο που ηθελα ηταν και ειναι να βελτιωσω μια κατασταση οπως στη δικη σου περιπτωση .. <3 αλεξ δ6909 101010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ε, τώρα είμαι έξαλλη!!!!

    δηλαδή να μην χάσει τη δουλειά του ο αθώος εργαζόμενος, ε δεν είμαστε με τα καλά μας, αυτές οι πρακτικές και τα χαιδέματα που νομιμοποιούν τη παραβατικότητα μας έφτασαν εδώ , να χάσει τη δουλειά του και να το κοινοποιήσουν ως παράδειγμα, να δούμε θα το ξανακάνει. αν τραυματιζόταν ένα παιδί-σκοτωνόταν , δεν πειράζει θα κάνει άλλο η μάννα του-μη χασει τη δουλειά του ο παραβάτης μόνο . Εμείς που παρκάρουμε και ένα χιλιόμετρο μακριά για να μην κλείσουμε διασταύρωση,

    πεζοδρόμιο , ραμπα Αμεα ή γιατί απλά δεν επαρκεί το οδόστρωμα και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ενόχληση στους διερχόμενους , τι είμαστε ;;;δεν δουλεύουμε εμείς -δεν πιεζόμαστε;--είμαστε ηλίθιοι;;; τα νεύρα μου γιαυτό δεν πάμε καλά σ'αυτήν την ελεεινή χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή