+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Οι δρόμοι του Χαϊδαρίου

Το Χαϊδάρι, ένας ιστορικός δήμος με πολλά μνημεία κι ένα μεγάλο πάρκο, χωρίς τις ανηφοριές που ταλαιπωρούν δήμους όπως του Ζωγράφου, θα έπρεπε να είναι ένας παράδεισος.
Είναι όμως;
Κοντά στη δυτική έξοδο από το λεκανοπέδιο, ο δήμος διασχίζεται από μεγάλες λεωφόρους και παρουσιάζει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Και, σα να μην έφταναν αυτά, κάθε προσπάθεια να μειωθεί η κυκλοφορία δυναμιτίζεται από συνθήκες που, είτε απαγορεύουν είτε κάνουν επικίνδυνη τη βάδιση στο δήμο.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα που όμοιά τους θα βρούμε παντού στην Ελλάδα:

Στενά και ακατάλληλα πεζοδρόμια:


 

Υπερπληθώρα οχημάτων σε συνδυασμό έλλειψη χώρων στάθμευσης - οι οδηγοί που καταλαμβάνουν τους χώρους των πεζών ενθαρρύνονται και πολλαπλασιάζονται από την έλλειψη αστυνόμευσης:






Αδιαφορία των αρχών: χάριν ευκολίας, οι εργολήπτες έργων δε διασφαλίζουν ποτέ διέλευση πεζών, ενώ οι αρχές ποτέ δεν επιτηρούν την τήρησή των σχετικών διατάξεων:




Αδιαφορία των πολιτών: συνηθισμένοι στα αδιάβατα πεζοδρόμια, οι πολίτες παύουν να τα θεωρούν δικά τους. Τα πεζοδρόμια γίνονται ένας βολικός χώρος για την απόρριψη κάθε είδους αντικειμένου.





Έτσι οι πολίτες τις περισσότερες φορές αναγκάζονται να περπατούν στο δρόμο, δίπλα στ' αυτοκίνητα.
Αν αυτό δεν είναι συνταγή προδιαγεγραμμένης καταστροφής, τότε τι είναι;



Έχουμε ήδη μιλήσει για ένα πρόσφατο δυστύχημα στο Χαϊδάρι. Ευχή και προσευχή μας είναι να μην υπάρξει άλλο. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζεται κάτι παραπάνω από προσευχές - χρειάζονται ουσιαστικές, μεθοδευμένες παρεμβάσεις.
Οι Μαμάδες στο Δρόμο θα είμαστε στο Χαϊδάρι την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να σώσουμε την επόμενη ζωή, στην επόμενη διασταύρωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου