+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Aνοιχτή Ξενάγηση: Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας


Προαναγγέλοντας την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, 8-14 Μαΐου 2017, οι Μαμάδες στο Δρόμο σας καλούν σε μια Δωρεάν Ξενάγηση με τίτλο "Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας".


Τη μελέτη και το σχεδιασμό της ξενάγησης έκανε ο Αρχαιολόγος, ξεναγός και Μπαμπάς στο Δρόμο, Αριστοτέλης Κοσκινάς
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Αν και συνήθως τους παραβλέπουμε, οι δρόμοι είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία κάθε οικισμού. Όχι μόνο συνδέουν τα διάφορα σημεία του οικισμού μεταξύ τους, αλλά αποτελούν και δημόσιους χώρους όπου λαμβάνουν χώρα εμπορικές δραστηριότητες και σημαντικά γεγονότα της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

 
Η Αρχαία Αθήνα, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει μέρος του οδικού δικτύου της πόλης – τοπικού και διατοπικού. Παράλληλα, η μελέτη των αρχαίων πηγών μας αποκαλύπτει τα ονόματα κάποιων απ’ αυτούς τους δρόμους και τις δραστηριότητες οι οποίες γίνονταν σ’ αυτούς.

Η ξενάγηση «Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας» θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει μερικούς από τους σημαντικότερους δρόμους της αρχαίας πόλης καθώς και τα μνημεία γύρω απ’ αυτούς. Θα αφηγηθούμε επίσης τη σημασία τους στη ζωή της πόλης καθώς και τις εκδηλώσεις (αθλητικές, θρησκευτικές, πολιτικές) που οι πηγές αναφέρουν σε σχέση με αυτούς.



Θα ξεκινήσουμε από το σταθμό του Μετρό "Ακρόπολη", για να δούμε την οδό Τριπόδων. Έπειτα, θα ανεβούμε την οδό Αρεοπαγίτου με κατεύθυνση την αρχαία Οδό διά Κοίλης, η οποία δια μέσου των Μακρών Τειχών, συνέδεε την Αθήνα με τον Πειραιά. Έπειτα, θα δούμε την οδό Κολλυτού, στην ομώνυμη αρχαία συνοικία και το δρόμο που οδηγούσε στην Πνύκα. Θα περπατήσουμε παράλληλα με το μονοπάτι του Αρείου Πάγου και θα δούμε την Οδό Παναθηναίων και τον δρόμο που συνέδεε την Αρχαία με τη Ρωμαϊκή Αγορά. Έπειτα, θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τη συνέχεια της οδού των Παναθηναίων, ως τον Κεραμεικό, τη δυτική είσοδο της πόλης και σημείο αφετηρίας δυο ακόμη σημαντικών δρόμων, της Ιεράς Οδού και της Οδού προς την Ακαδημία. Σε πολλά σημεία της διαδρομής μας θα διαπιστώσουμε ότι σύγχρονοι δρόμοι συμπίπτουν με τους αρχαίους.»

Οι "Μαμάδες στο Δρόμο" πιστεύουμε πως, παρά τις δυσκολίες, αξίζει να περπατάμε στην πόλη μας, ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς που κρύβει πίσω από κάθε της γωνιά.

Θα θέλαμε να δούμε παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν όλους τους κατοίκους της να βγαίνουν στους δρόμους της και να χαίρονται τις ομορφιές της.

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε μαζί μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.
Διοργάνωση: Μαμάδες στο Δρόμο

Ιστορική επιμέλεια και ξενάγηση: Αριστοτέλης Κοσκινάς

Ημερομηνία και ώρα: Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, 5 μμ.

Διάρκεια: περίπου 2-2,5 ώρες.

Σημείο συνάντησης: Σταθμός Μετρό "Ακρόπολη"

Συγκοινωνίες: Γραμμή Μετρό 2 (Ανθούπολη-Ελληνικό). Λεωφορεία: 040, 230, Α2, Α3, Β2, 227, 856. Τρόλλεϊ: 1, 5, 2, 4, 11.

Κόστος: Η ξενάγηση είναι δωρεάν και αποτελεί ευγενική προσφορά του κ. Αριστοτέλη Κοσκινά στις Μαμάδες στο Δρόμο. Για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους, δε θα εισέλθουμε στους αρχαιολογικούς χώρους Κεραμεικού και Αρχαίας αγοράς, εφόσον μάλιστα τα μνημεία που μας ενδιαφέρουν είναι ορατά από τον περίβολο. Οι υπόλοιποι χώροι είναι ανοιχτοί στο κοινό χωρίς εισιτήριο.

Προσβασιμότητα: Η ξενάγηση θα είναι περιπατητική. Μολονότι το μεγαλύτερο τμήμα της θα γίνει σε ομαλό έδαφος, υπάρχουν σημεία τα οποία θα είναι αρκετά ανηφορικά, ενώ ένα τμήμα (Ν. της αρχαίας Αγοράς) είναι χωματόδρομος. Επίσης, η Αποστόλου Παύλου έχει πλακόστρωση. Παρόλα αυτά η πρόσβαση, είναι δυνατή με παιδικά ή αναπηρικά καροτσάκια, αν και υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας.

Πληροφορίες: Mαμάδες στο Δρόμο (mamastodromo@gmail.com), Aριστοτέλης Κοσκινάς (arkoskinas@ymail.com).

Δηλώσεις συμμετοχής: Δεν είναι απαραίτητες, αλλά μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση μέσω Facebook

_______________

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Διαβάστε μια σύντομη περιγραφή, με φωτογραφίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου