+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Όλες οι δράσεις

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και δεν κινείται τίποτα - ή μήπως όχι;
Μολονότι το επίσημο κράτος φαίνεται να αγνοεί την ευκαιρία, παρόλα αυτά αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται 86 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, από τοπικούς συλλόγους ή την τοπική αυτοδιοίκηση.




Τι είναι αυτή η εβδομάδα;
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια πρωτοβουλία κατά την οποία κάθε χρόνο κρατικές, τοπικές αρχές και συλλογικότητες καλούνται να παρουσιάσουν στους πολίτες εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, να εξετάσουν τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι περιοχές τους και να προωθήσουν νέες συμπεριφορές με στόχο να δημιουργηθούν νέες στρατηγικές μετακίνησης, πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τους πολίτες.

Μπα; Και από πότε γίνεται αυτό;
H πρωτοβουλία χρονολογείται από το 2002. Η χώρα μας συμμετέχει κάθε χρόνο, αν και η απουσία κρατικών πρωτοβουλιών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι αξιοσημείωτη. Μεγαλύτερη δραστηριότητα παρουσιάζεται από συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι γίνεται φέτος;
Εκτός από τη δράση της αδελφής οργάνωσης ΠΕΖΗ, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στις 17 Σεπτεμβρίου, πολλοί άλλοι φορείς διοργανωσαν δράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μπορείτε να τις δείτε όλες εδώ, ή στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Ε, και;
Παρακαλούμε, μη συνεχίσετε να διαβάζετε αν είστε ευχαριστημένος/-η από το χρόνο που ξοδεύετε για να πάτε οπουδήποτε. Αν όμως πιστεύετε πως ο χρόνος που περνάτε στο δρόμο είναι υπερβολικός ή  πως οι συνθήκες μετακίνησης θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, τότε συμφωνούμε.

Πιστεύουμε πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να περνά κανείς τη ζωή του από το να περιμένει πηγμένος στην κίνηση, να ξεροσταλιάζει στη στάση ή να στριμώχνεται σε παραφορτωμένα λεωφορεία. Πιστεύουμε επίσης πως ο θόρυβος, το καυσαέριο και ο εκνευρισμός επηρρεάζουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία όλων μας.

Αν λοιπόν συμφωνούμε πως δύο-τρεις ώρες από τη ζωή μας κάθε μέρα είναι πάρα πολύ, αν δεν αντέχουμε πια να ψάχνουμε θέση για παρκάρισμα, αν έχουμε βαρεθεί να περιμένουμε το λεωφορείο που δεν έρχεται, τότε είναι καιρός να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Η  μετακίνηση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και, στις σύγχρονες, τεράστιες πόλεις, δεν είναι πια ένας απλός περίπατος με τα πόδια, όπως στις παλιότερες κοινωνίες. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και κάθε αρχή που σέβεται τους πολίτες της θα έπρεπε να διεκδικεί βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης με κάθε τρόπο, για κάθε κάτοικο.

Και λυπούμαστε ειλικρινά όταν βλέπουμε πως το Ελληνικό κράτος φαίνεται να αδιαφορεί για μια τόσο βασική παράμετρο της ζωής όλων μας.

Κι εσείς τι κάνετε;
Οι "Μαμάδες" αυτό τον καιρό απασχολούνται με δυο δράσεις: τις αναπλάσεις δρόμων στο Δήμο Βύρωνα και τη μεταφορά παιδικών και αναπηρικών καροτσιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμία από τις δύο δεν είναι συνδεδεμένη με την εβδομάδα κινητικότητας.

Εμείς τι κάνουμε;
Ναι, εσείς, κι εγώ, και όλοι μας, τι κάνουμε για να βελτιώσουμε ό,τι μας ενοχλεί; Γκρινιάζουμε στην καφετέρια, ή σηκώνουμε τα μανίκια για να κάνουμε κάτι;

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΕΙΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ




dimosalimou
DRAMA
GREVENA
Heraklion
Hersonisos
HYDRA
Kalamaria
Kallithea
Kavala
Kea, Cyclades
Kozani
Lamia
MEGARA
MUNICIPALITY DORIDOS
MUNICIPALITY OF DELPHI
Municipality Of Komotini
MUNICIPALITY OF LARISSA - ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Nafplio


oropos

Serres
Skidra
SPARTA
Spetses
Thassos
Thessaloniki
Thessaloniki Public Transport Authority
Trikala
Tripolis
Vari-Voula-Vouliagmeni
Vironas
Volos
XANTHI
Zakynthos
Αλεξανδρούπολη
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
Άρτα
ΒΕΡΟΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιεών
ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Δήμος Ρεθύμνης
ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
Ηγουμενίτσα
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Καστοριά
ΚΙΜΩΛΟΣ
Μαΐστρος Αλεξανδρούπολης
ΜΑΡΟΥΣΙ
Μοσχάτο - Ταύρος
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΝΕΜΕΑ
Ορεστιάδα
ΠΑΤΡΑ
Πειραιάς
ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Πύλη
ΣΑΜΟΣ
Σητεία
Σκόπελος
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ
ΤΗΝΟΣ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
ΦΙΛΟΘΕΗ-ΨΥΧΙΚΟ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑ
ΧΙΟΣ
ΨΑΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου