+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Πεζός εναντίον αυτοκινήτου

Έχετε ακούσει για την ιστορία ενός ανθρώπου που πέρασε πάνω από ένα αμάξι και δικαιώθηκε;

Πολλοί με ρωτούν γι αυτή κι άλλοι την αναφέρουν σε μηνύματα και "posts". Η ιστορία έχει αρχίσει να παίρνει μυθικές διαστάσεις, και, προσωπικά, έχω ακούσει διάφορες εκδοχές. Η πιο δημοφιλής φαίνεται να είναι αυτή που ο οδηγός πλήρωσε σημαντική αποζημίωση στον πεζό (ευσεβείς πόθοι των αφηγητών, άραγε;)
Για ν' αποκαταστήσουμε την αλήθεια, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Η υπόθεση είναι παλιά και ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου 2007, στην οδό Αραχώβης*, στην περιοχή Εξαρχείων στην Αθήνα.
Εκείνο το βράδυ, γύρω στις 9, δύο πεζοί που κατέβαιναν το δρόμο βρήκαν μπροστά τους ένα αμάξι παρκαρισμένο κάθετα στο πεζοδρόμιο**, χωρίς ν' αφήνει καθόλου δίοδο στους πεζούς που, αν ήθελαν να περάσουν θα έπρεπε ή να γίνουν ιπτάμενοι ή να κατεβούν στο δρόμο (ο οποίος είναι στενός κι εκείνη την ώρα είχε αρκετή κίνηση).


Ο ένας από τους πεζούς (ο οποίος πρέπει να πούμε είχε δικό του μέσο που το είχε παρκάρει νόμιμα) τα πήρε στο κρανίο και, χωρίς να το σκεφτεί, δίνει μια και περνάει πάνω από το αμάξι.  Η συνοδός του προτίμησε να πάει από το δρόμο.
Εννοείται φυσικά πως άρχισε να βαράει ο συναγερμός, βγήκε ο οδηγός και μαζεύτηκε κόσμος.
Τότε συνέβησαν τα εξής εκπληκτικά (ή για όποιον γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, συνηθισμένα κι αναμενόμενα):

1. Ο οδηγός, έξαλλος από οργή, κατηγόρησε τον πεζό για χούλιγκαν και βάνδαλο.
2. Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν μαζί του.
3. Κανείς δε φάνηκε να ενοχλείται από το παρκαρισμένο αυτοκίνητο.
4. Ο αστυνομικός που έφτασε στη σκηνή δεν έδωσε κλήση***.
5. Ο πεζός που πήδησε πάνω από το αυτοκίνητο κατέληξε στο κρατητήριο για βανδαλισμό (επειδή βρέθηκε ένα βαθούλωμα στο καπό, εκεί που ακούμπησε το χέρι του για να πηδήξει).
6. Η φίλη του, που δεν άγγιξε καν το αυτοκίνητο, κατέληξε επίσης στο κρατητήριο, για τον ίδιο λόγο.
7. Ο οδηγός που είχε κλείσει το πεζοδρόμιο αποχώρησε από το τμήμα ελεύθερος και γεμάτος "ιερή αγανάκτηση".

Τελικά ο οδηγός, σίγουρος ότι το δίκιο είναι με το μέρος του, έκανε μήνυση.
Οι δύο πεζοί, κατάπληκτοι, αναζήτησαν βοήθεια από άλλους πεζούς και πιο συγκεκριμένα από μια δραστήρια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, τους streetpanthers (ξέρετε, εκείνους που έχουν βγάλει τα αυτοκολλητάκια με το γάιδαρο). Η ιστορία διαδόθηκε, προκάλεσε αγανάκτηση και βρέθηκε δικηγόρος να τους υπερασπίσει αφιλοκερδώς. Αποφασίστηκε να κάνουν κι αυτοί μήνυση, κατά του οδηγού.

Η υπόθεση πήρε τελικά το δρόμο για το δικαστήριο, που, το Μάιο του 2009, εξέδωσε την απόφασή του:

1. Η συνοδός του πεζού που πέρασε πάνω από το αυτοκίνητο αθωώθηκε.
2. Ο πεζός που πέρασε πάνω από το αυτοκίνητο υποχρεώθηκε να καταβάλει 745 ευρώ για το βαθούλωμα στο καπό και 100 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
3. Η ένσταση του πεζού για το δικαίωμά του να συνεχίσει να κινείται ακόμη και πάνω από το όχημα που του διέκοπτε το δρόμο, απορρίφθηκε.
4. Ο οδηγός υποχρεώθηκε να καταβάλλει πρόστιμο 600 ευρώ σε καθέναν από τους δύο πεζούς (συν από 80 ευρώ επιπλέον για δικαστικά έξοδα) για προσβολή της προσωπικότητάς τους, γιατί η πράξη του (η κατάληψη του πεζοδρομίου) παραβιάζει την υποχρέωση των πολιτών να μην προσβάλλουν τα υλικά ή ηθικά αγαθά των συμπολιτών τους.

Συμπεράσματα:
1. Το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο είναι παράνομο, και, εκτός από το πρόστιμο που επιβάλλει ο ΚΟΚ, συνιστά και προσβολή της προσωπικότητας των διερχόμενων πεζών, δηλαδή αδίκημα που σηκώνει μήνυση και άρα αποζημίωση.
2. Όσο παράνομο κι αν είναι το παρκάρισμα, ο πεζός δεν έχει δικαίωμα να προκαλέσει ζημιά στο όχημα που τον εμποδίζει.
3. Μην καλέσετε αστυνομία, αλλά την τροχαία. Η πρώτη δεν είναι αρμόδια να δίνει κλήσεις.
4. Η ελληνική αστυνομία, ακόμη δυσκολεύεται να εκτιμήσει ως σημαντικές τις απειλές κατά της ζωής ή των δικαιωμάτων μας. Αντίθετα, η απειλή κατά της περιουσίας γίνεται άμεσα αντιληπτή και κολάζεται πάραυτα. Η έκθεση των πεζών σε κίνδυνο, η καταπάτηση του δικαιώματός τους στην απρόσκοπτη μετακίνηση και η ιδιοποίηση δημόσιου χώρου, δεν έγιναν καν αντιληπτά ως αδικήματα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να φύγει ελεύθερος. Όμως, και μόνο η πιθανότητα φθοράς του αυτοκινήτου οδήγησε στην άμεση κράτηση του πεζού.
5. Τέλος, έχουμε πολλά να πούμε για την Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά έχει και τις καλές στιγμές της.

______________
* Οι πηγές μου δεν αναφέρουν την ακριβή διεύθυνση του επεισοδίου. Ο χάρτης στο τέλος της ανάρτησης δείχνει ένα τυχαίο τετράγωνο της οδού Αραχώβης. 
** Το αμάξι της υπόθεσης ήταν SUV. Η φωτογραφία είναι από άσχετο αμάξι σε άλλο δρόμο.
*** Κλήθηκε η αστυνομία, όχι η τροχαία. Ο αστυνομικός που κατέφθασε δήλωσε αναρμόδιος να δώσει κλήση. Παρόλα αυτά, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να διενεργηθεί εξέταση λόγω της μεροληπτικής καταγραφής του συμβάντος από την αστυνομία.

Οι πηγές μου: Streetpanthers, e-lawyer 1, e-lawyer 2, Καθημερινή, τα Νέα, το Βήμα, Οι Times της Νέας Υόρκης

Αυτό κυκλοφόρησε στη σελίδα των πανθήρων κάμποσο καιρό μετά την έκδοση της απόφασης. Δυστυχώς, ο αρχικός σύνδεσμος δε λειτουργεί.



 
 




1 σχόλιο:

  1. Αυτό το στυλ παρκαρίσματος γίνεται συνέχεια στην λεωφόρειο Γαλατσίου σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Εγώ με την μικρή στο καρότσι δεν μπορούμε να περάσουμε. Αναγκαζόμαστε να βγούμε στην λεωφόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή