+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Επιστολή στο Δήμο Βύρωνα


Όπως είπαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας, ο Δήμος Βύρωνα ανακοίνωσε σειρά έργων ανάπλασης δρόμων, αλλά πουθενά λέξη για τα άθλια πεζοδρόμια της πόλης.
Οι "Μαμάδες στο Δρόμο" έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε να δίνεται πάντα προτεραιότητα στην ευχερέστερη διέλευση των αυτοκινήτων. Λες και αφού παρκάρουμε δεν πρέπει να περπατήσουμε ως το σπίτι, με το παιδί, τα ψώνια κτλ.
Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε έργα να προκηρύσσονται (και να εκτελούνται) με όρο και προϋπόθεση να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο υπάρχον δίκτυο, το οποίο χρονολογείται από προπολεμικές εποχές όταν το αυτοκίνητο ήταν μια ουτοπία, όχι πραγματικότητα.
Έχουμε βαρεθεί η ασφάλεια των παιδιών μας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Έχουμε βαρεθεί οι πόλεις μας να γίνονται σε αβίωτοι εφιάλτες, τους οποίους πρέπει να διασχίσουμε με άγχος κι εκνευρισμό για να καταφύγουμε στη νησίδα που αποτελεί το σπίτι μας.
Στο μεταξύ, θυμόμαστε πολύ καλά τις διαβεβαιώσεις του Αντιδημάρχου, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του το Μάιο του 2015.
Αφού δήλωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες μας, θεωρήσαμε πως πρέπει να ενημερωθεί για το ότι τα προγραμματιζόμενα έργα δεν καλύπτουν καθόλου τις ανάγκες και τα αιτήματά μας.
Μαζί με τους συλλόγους «ΠΕΖΗ» και «SOS-Τροχαία Εγκλήματα», στείλαμε την παρακάτω επιστολή:

Προς:
κ. Μ. Καραγιάννη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών
Κοινοποίηση: 
κ. Α. Κατωπόδη,  Δήμαρχο, κ. Δ. Βαγιανό, Υπεύθυνο Τύπου

Αξιότιμε κ. Καραγιάννη,
Καλημέρα σας.
Στην τελευταία μας συνάντηση, στις 22/5/2015, με αφορμή τα έργα της οδού Χ. Σμύρνης, σας ακούσαμε με χαρά να μας λέτε πως «στο εξής, θέματα προσβασιμότητας πεζοδρομίων θα λαμβάνονται πάντα υπόψη όταν γίνονται νέα έργα στο Δήμο».
Χαρήκαμε επίσης ιδιαίτερα όταν, σε πρόσφατη ανακοίνωση του δήμου για το προγραμματιζόμενο έργο της Αποκατάστασης οδών του Βύρωνα, διαβάσαμε ότι ως βασικό κριτήριο του έργου τίθεται η ασφάλεια των πολιτών.
Ωστόσο προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα από την περιγραφή που συνόδευε την ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται «βλάβες του οδοστρώματος» και «ασφαλτοτάπητας κυκλοφορίας» αλλά δυστυχώς, σε κανένα σημείο, δεν είδαμε να γίνεται αναφορά σε πεζοδρόμια. Κι αυτό, μολονότι τα πεζοδρόμια σε όλους τους δρόμους όπου θα γίνουν τα έργα παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα, πολύ σημαντικότερα από τις ατέλειες που παρατηρούνται στο οδόστρωμα.
Η ομάδα «Μαμάδες στο Δρόμο», και οι σύλλογοι «ΠΕΖΗ» και «SOS-Τροχαία Εγκλήματα» πιστεύουμε πως, αναμφίβολα, η ποιότητα του οδοστρώματος επηρρεάζει την ασφάλεια των χρηστών, ιδιαίτερα των δικυκλιστών. Ωστόσο, θεωρούμε πως μια λακκούβα στην άσφαλτο είναι εξίσου επικίνδυνη με ένα πεζοδρόμιο που αναγκάζει τους πεζούς να κατέβουν απ' αυτό και να κινηθούν στο δρόμο.
Εφόσον η δηλωμένη προτεραιότητα του δήμου είναι η ασφάλεια των πολιτών, πιστεύουμε ακράδαντα πως οι προσπάθειες σας, ως Επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και Προέδρου Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση των χώρων κίνησης των πεζών, οι οποίοι στο Δήμο Βύρωνα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συστηματική, με στόχο την παραγωγή έργου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας σας, ενώ μπορεί επίσης να θέσει τις αρχές καλής πρακτικής και για το μέλλον. Λύσεις υπάρχουν, αποδεδειγμένα, οι οποίες έχουν σημαντικά οφέλη με μικρό σχετικά κόστος. Τα παραπάνω δεν είναι απλώς δικοί μας ισχυρισμοί – αντίθετα, αποτελούν καθιερωμένη ήδη πρακτική και εφαρμόζονται σε όλες τις πόλεις που προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων τους, αλλά και την ελκυστικότητά τους προς τα έξω.
Τα οφέλη για το Δήμο θα ήταν πολλαπλά:
  • Γονείς με μικρά παιδιά θα ήταν ευγνώμονες αν οι μετακινήσεις με καρότσι έπαυαν να είναι δρόμος μετ’ εμποδίων
  • Γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας θα ένιωθαν ανακούφιση αν δεν ήταν αναγκαίο να μεταφέρουν τα παιδιά με το αυτοκίνητο σε κάθε δραστηριότητά τους
  • Γονείς εφήβων θα ένιωθαν μεγάλη ανακούφιση αν οι δρόμοι στους οποίους κινούνται τα παιδιά τους για το σχολείο ή το φροντιστήριο ήταν ασφαλέστεροι.
  • Όλα τα παιδιά θα απολάμβαναν μεγαλύτερη επαφή με άλλα παιδιά και περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι, με οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την κοινωνικοποίησή τους.
  • Οι ηλικιωμένοι θα έπαυαν να ζουν κλεισμένοι στο σπίτι, αδυνατώντας να πάνε οπουδήποτε χωρίς βοήθεια.
  • Οι ανάπηροι συμπολίτες μας θα μπορούσαν επιτέλους να κυκλοφορήσουν, χωρίς να εξαρτώνται από κάποιον να τους μεταφέρει με αυτοκίνητο.
  • Όλοι, ακόμη και οι οδηγοί που μόλις κλείδωσαν το όχημά τους, θα κυκλοφορούσαν με μεγαλύτερη ασφάλεια αν σε καμία διαδρομή δεν αναγκάζονταν να βαδίζουν δίπλα στην κυκλοφορία.
  • Τα καταστήματα θα έβλεπαν άνοδο της εμπορικής κίνησης αν οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν πεζοί ή με μέσα συγκοινωνίας εντός του δήμου, αντί να οδηγούν προς υπερκαταστήματα εκτός των ορίων του, τα οποία διαθέτουν χώρους στάθμευσης.
Όλοι οι παραπάνω θα παρατηρούσαν άμεση μεταβολή της ζωής τους προς το καλύτερο αν βελτιωνόταν οι χώροι κίνησης των πεζών. Η μετακίνησή τους πεζή ή με μέσα συγκοινωνίας θα μείωνε τις μετακινήσεις με οχήματα, πράγμα που θα επέφερε και άλλα οφέλη, για όλους τους πολίτες:
  • Θα παρουσιαζόταν άμεση αποσυμφόρηση των δρόμων του δήμου
  • Η ποιότητα της ατμόσφαιρας θα βελτιωνόταν, με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών
  • Η ηχορρύπανση θα μειωνόταν
  • Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κυκλοφοριακού προβλήματος (ένταση, άγχος, οργή, κόπωση) θα ελαττώνονταν
  • Τα τροχαία συμβάντα θα μειώνονταν επίσης.
Ο αντίκτυπος όλων των παραπάνω θα ήταν μια σημαντική και παρατηρήσιμη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους, σε όλο το Δήμο. Ο δήμος Βύρωνα θα μπορούσε να γίνει ένας δήμος στον οποίο αξίζει να ζει κανείς και όχι απλά ένας χώρος τον οποίο όλοι προσπαθούν να διασχίσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Κύριε Αντιδήμαρχε, έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την όψη της πόλης μας και να βελτιώσετε τη ζωή των κατοίκων της. Σας παρακαλούμε να αξιοποιήσετε κάθε δυνατή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αφήσετε ένα έργο για το οποίο θα σας θυμούνται οι επόμενες γενιές.
Στο μεταξύ, οι σύλλογοι «Μαμάδες στο Δρόμο», «ΠΕΖΗ» και «SOS-Τροχαία Εγκλήματα» θα παρακολουθούμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την εκτέλεση των έργων. Επίσης, θέτουμε στη διάθεση του Δήμου το αρχείο μας με τα προβλήματα που παρατηρούνται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του Δήμου Βύρωνα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε ερώτηση η παρατήρηση.

Με τιμή,

Συλλογικότητες: Μαμάδες στο Δρόμο, ΠΕΖΗ, SOS-Τροχαία Εγκλήματα


------------------------------------
Καλούμε όσες/-ους μας διαβάζετε να στείλετε κι εσείς τις δικές σας επιστολές στο Δήμο (info@dimosbyrona.gr), το γραφείο του Δημάρχου (grafdim@dimosbyrona.gr) ή του υπεύθυνου Τύπου (vagianosd@dimosbyrona.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου