+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Τα έργα στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού

Το Δεκέμβριο του 2015 είχαμε αναφερθεί στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί γύρω από τα σχολεία στην οδό Προύσης, στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, καθώς και στα έργα που γίνονταν τον καιρό εκείνο στην περιοχή.
Στείλαμε μάλιστα και επιστολή στο Δήμο, προσπαθώντας να επισύρουμε την προσοχή τους στο πρόβλημα και υποδεικνύοντας λύσεις.


Η δημοτική αρχή δεν εδέησε ν' απαντήσει στην επιστολή μας, αλλά φαίνεται πως τα λόγια μας έπιασαν τόπο, γιατί είδαμε αποτελέσματα:

Η οδός Κυμοθόης απέκτησε επιτέλους πεζοδρόμιο και τα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο με σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια:




Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ένα τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με τόσο σωστό τρόπο.
Ωστός, αν και τα πεζοδρόμια της οδού Κυμοθόης βελτιώθηκαν δραματικά, αυτό δε σημαίνει ότι όλα έγιναν με υποδειγματικό τρόπο. Παρά τις βελιτώσεις, υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα:

α. Στα νέα, φαρδιά και άνετα πεζοδρόμια της Κυμοθόης, δεν υπάρχουν ράμπες κι όπου υπάρχουν δεν έχουν φτιαχτεί σωστά, με αποτέλεσμα να είναι δύσχρηστες για γονείς με παιδικά καροτσάκια και παντελώς άχρηστες για ΑΜΕΑ. Οι τελευταίοι θα πρέπει να κινηθούν στο οδόστρωμα, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, λόγω του (β).


Αξίζει να σημειωθεί η πλήρης έλλειψη διαγραμμίσεων στις διαβάσεις, πράγμα που πρακτικώς σημαίνει ότι ο πεζός δεν πρόκειται ποτέ να λάβει προτεραιότητα από διερχόμενο όχημα, ενώ, σε περίπτωση τροχαίου, θα θεωρηθεί συνυπαίτιος, έχοντας "διασχίσει το οδόστρωμα εκτός διαβάσεως".
 
β. Οι μονοδρομήσεις στους δρόμους της περιοχής δεν επανεξετάστηκαν, με αποτέλεσμα η (στενή) οδός να συνεχίζει να επιτελεί ρόλο υπερτοπικής αρτηρίας με πολύ αυξημένη κίνηση. Οι ρύποι που αναπνέουν τα παιδιά στη διαδρομή τους είναι σημαντικοί, ιδιαίτερα καθώς στην οδό συνεχίζουν να κινούνται βαρέα (ντηζελοκίνητα) οχήματα.

γ. Μόλις τα παιδιά στρίψουν σε έναν από τους κάθετους δρόμους, πρέπει αναγκαστικά να περπατήσουν στο δρόμο, καθώς τα πεζοδρόμια εκεί εξακολουθούν να είναι όπως πριν, με εξαίρεση τη νέα πλακόστρωση.






Σύμφωνα με την πηγή μας στο Δήμο: "Στην πραγματικότητα είναι το ίδιο απαράλλαχτο και χειρότερο με το τότε, η  διαφορά τους είναι ότι έχουν προστεθεί κολονάκια μέσα στα στενά πεζοδρόμια, το ρείθρο έχει ανέβει στους 17-18 πόντους και τα καθιστούν αδιάβατα για τις μαμάδες με τα νήπια στο καροτσάκι,τους ηλικιωμένους, τους ΑμεΑ και γενικά τους έχοντες βαδιστικά προβλήματα."



"Σε πολλά σημεία δεν έχουν ράμπες που θα διευκολύνουν την προσπέλαση από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο, όλες οι ράμπες για εσωτερική στάθμευση είναι κεκλιμένες, δεν υπάρχουν οι ειδικές διαβάσεις για τυφλούς ούτε για αναπηρικά αμαξίδια και άλλα πολλά [...]"



"υπάρχουν πολλά κατασκευαστικά παράδοξα, λ χ. ενώ [άλλοι δρόμοι] έχουν 2 σειρές στάθμευσης και απρόσιτα πεζοδρόμια,  [...] άλλες οδοί [...] έχουν μία σειρά στάθμευσης και φαρδύτερα πεζοδρόμια."


"[...] Κυμοθόης, που την διαπλάτυναν και την μετέτρεψαν επίσημα σε κύρια αρτηρία οδό, οι ταχύτητες αυξήθηκαν και μαζί τους η ηχορύπανση σε ανεπίτρεπτα επίπεδα."

"Ο δήμος Αγίου Δημητρίου έχει κάνει γραπτές προτάσεις στο δήμο μας με συγκοινωνιολόγο για αλλαγή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες οδούς σε τμήμα τους, από τα τέλη Μαρτίου, που ανήκουν και στους δύο [...] αλλά οι πολεοδόμοι του δήμου μας ακόμη δεν τους έχουν  απαντήσει "




Ο δήμος μπορεί να μη μας απάντησε, αλλά είναι προφανές πως η φωνή μας, και οι φωνές άλλων δημοτών, είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Ας συνεχίσουμε να διεκδικούμε ό,τι θέλουμε. Κάποιοι από τους αιρετούς μας άρχοντες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πόσο μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους ενδιαφέρεται για καλύτερη ποιότητα ζωής και δίνουν προσοχή. Όσο πιο πολλές φωνές ακούγονται, τόσο περισσότερα θα πετυχαίνουμε.
Δεν το βάζουμε κάτω! Τα παιδιά μας αξίζουν μια καλύτερη ζωή, σε πιο ανθρώπινες πόλεις!

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου