+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Επόμενη δράση: Ημέρα Μνήμης 2015

Αυτό τον καιρό οι "Μαμάδες" δεν έχουμε διοργανώσει τίποτα.
Συμμετέχουμε όμως, όπως κάθε χρόνο, στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων που διοργανώνονται από τον σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα.

 
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την επίσημη θέσπιση, από τον ΟΗΕ, της τρίτης Κυριακής του Νοέμβρη ως παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια υπολογίζεται πως χάθηκαν στην άσφαλτο πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, μια χώρα δηλαδή όπως η Ελλάδα. Πολύ περισσότεροι έμειναν για πάντα ανάπηροι ενώ οι οικογένειες όλων υφίστανται το τραύμα της απώλειας ή της αναπηρίας ενός δικού τους ανθρώπου.


Τα νούμερα έχουν την τάση να αφαιρούν την υπόσταση από τους ανθρώπους που καταμετρούν.
Δέκα εκατομμύρια είναι ένας αριθμός που δε σημαίνει τίποτα.
Αν αναλογιστούμε όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς οι ίδιοι, ο/η σύντροφός μας, οι γονείς, τ' αδέλφια, οι φίλοι ή τα παιδιά μας, τότε ο αριθμός γίνεται ασύλληπτος.

Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες (Σουηδία, Αυστραλία, για ν' αναφέρω μόνο δύο) έχουν αποδείξει ότι ο φόρος αίματος μπορεί να μειωθεί ως σχεδόν την πλήρη του εξαφάνιση.
Αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα από το κράτος, η οποία να κινείται σε τρεις άξονες: νομοθεσία (και εφαρμογή της), βελτίωση υποδομών και εκπαίδευση του κοινού.
Αν δεν συνδυαστούν αυτά τα τρία, τα τροχαία θα συνεχίσουν να αυξάνονται, παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των οχημάτων.

Ελάτε μαζί μας να θυμηθούμε όσους χάθηκαν διεκδικώντας την αλλαγή που θα εμποδίσει άλλες τραγωδίες.

Το ραντεβού μας είναι την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, στην Πλατεία Συντάγματος μετά τη μία το μεσημέρι.

Επίσης, οι Ποδηλάτ/ισσ/ες διοργανώνουν ποδηλατοπορεία Μνήμης. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 13.00 στο Πεδίο του Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, όπου θα βρισκόμαστε εμείς.
Από την ανακοίνωσή τους:
«Κανένας θάνατος στον δρόμο δεν είναι αποδεκτός! Τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα! Μπορούν και να προβλεφθούν και να προληφθούν! Δεν είναι αναπόφευκτο η χώρα μας να καταλαμβάνει μονίμως μια από τις χειρότερες θέσεις στην  Ευρώπη σε θανάτους και τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις.
Μπορούμε να τα σταματήσουμε ΤΩΡΑ! Όχι με ευχές, ούτε με κορκοδείλια δάκρυα. Με δράσεις και με πολιτικές που θα έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Η σωστή εφαρμογή του ΚΟΚ, ο περιορισμός των μηχανοκίνητων οχημάτων ΙΧ, η προώθηση των δημόσιων συγκοινωνιών και του ποδηλάτου αποτελούν τέτοιες πολιτικές, όπως άλλωστε έχει δείξει και η εμπειρία άλλων χωρών. Στο χέρι μας είναι να τις διεκδικήσουμε!»
Εκδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις:
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοικτή εκδήλωση Μνήμης στις 12.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους & Μητροπόλεως, από τον σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα, με τη συμμετοχή οικογενειών θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων, ομάδων και ανθρώπων που αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια, τον σεβασμό των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και των θυμάτων του.
ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ανοιχτή πρόσκληση για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το Σάββατο στο Δημαρχείο και την επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή το πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου απευθύνουν ο σύλλογος  SOS Τροχαία Εγκλήματα και ο Δήμος της Πόλης 
"Να είστε εκεί με ενα λουλούδι  και την φωτογραφία του αγαπημένου σας Προσώπου που χάθηκε σε τροχαίο. ..
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ μετά την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό  Αγίου Νικολάου  Αλεξανδρουπόλεως ακολουθεί ήσυχη ΠΟΡΕΙΑ εως το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ όπου θ α γίνουν  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ.
ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Τις εκδηλώσεις οργανώνει η  ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ  
  • Από τις 9/11 έως 16/11/2015, στη κεντρική πλατεία της Ρόδου θα τοποθετηθούν οχήματα από τροχαία και με την βοήθεια σκηνοθέτη θα αναπτυχτεί τροχαίο συμβάν θα αναρτηθεί BANNER για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης
  • Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015
Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλεως Ρόδου στην πρωινή λειτουργία για έκτη χρονιά θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση Ρόδου και θα διαβαστεί  λόγος του Μητροπολίτη Ρόδου κ. κ Κυρίλλου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης.
 Στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ώρα 20:00
 Επιμνημόσυνη Δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κυρίλλου, παρουσία όλων των αρχών, των φορέων και των προσκεκλημένων. Κατά τη διάρκεια της Επιμνημόσυνης Δέησης όλοι οι συμμετέχοντες θα ανάψουν το κεράκι τους που θα προσφέρεται μαζί με το πρόγραμμα από εθελοντές της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ κατά την είσοδο στον Καθεδρικό Ναό.
  • Θα διαβαστεί μήνυμα της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης
  • Κατανυκτική Συναυλία: Φως εξ Ουρανού σε έργα των Δεσπότη Σωτήρη –Σάββα Καρατζιά
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου υπό τη Δ/νση του Μιχάλη Καλαεντζή
1: Prelude Nostalgic Bells
2: Trilogia, ποιήματα του Πασχάλη Παπαβασιλείου
3: Agripnia,  ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη
4: Σιναϊτικές μινιατούρες, ποιήματα της Ελένης Παύλου-Grossmann
5: In Memoria  aeterna από Beatus vir. RV 597 A. Vivaldi
6: Requiem Mass in D minor – Lacrimoza  W.A  Motsart
7: Θρηνωδία, ποιήματα του Πασχάλη Παπαβασιλείου
  • Θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες στους συνθέτες κκ Δεσπότη Σωτήρη και Σάββα Καρατζιά για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και στην ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συνθέτοντας για την Κατανυκτική Συναυλία το έργο « Φως εξ Ουρανού» που θα παρουσιαστεί  σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση.
  • Στο κέντρο του Καθεδρικού Ναού θα τοποθετηθεί μια λευκή ανθοδέσμη τοποθετημένη σε μια καρέκλα με το REMEMBER ME και ένα μεγάλο κερί θα είναι αναμμένο κατά τη διάρκεια της Κατανυκτικής Συναυλίας, μεταφέροντας το μήνυμα της παρουσίας όλων των θυμάτων.. Αόρατοι ΝΑΙ… Ανύπαρκτοι  ΟΧΙ…
  • Στο κεντρικό παρτέρι του  Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου  το οποίο  έχει παραχωρηθεί  στην ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, από τη Διοίκηση του Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ, και είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Θυμάτων,  θα τοποθετηθούν πολλά  μικρά καντηλάκια  στην  θεματική  ενότητα των πεταλούδων καθώς και η αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης.
  • Tην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων συνδιοργανώνει η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Στηρίζουν ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού  του Δήμου Ρόδου, ωδείο Α.Corelli,  ΟΠΕΡΑ ΝΕΩΝ,  CAZINO ΡΟΔΟΥ, Beyondgroup  και  όλα τα ΜΜΕ της Ρόδου.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
 
Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας καλεί όλα τα μέλη της και τους φίλους του ποδηλάτου σε μια βόλτα μνήμης για τα θύματα τροχαίων. Στις11:00 π.μ. δίνουμε ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας για μια βόλτα διαφορετική. Μια βόλτα που θα θυμίσει σε όλους εμάς ότι κάποιοι άνθρωποι έφυγαν άδικα από κοντά μας. Μετά το πέρας της βόλτας, θα προχωρήσουμε σε μια συμβολική δράση κατά της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης.
Η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Φέτος είναι η Κυριακή 15 Νοέμβρη. Ετησίως πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης για τα άτομα που έχουν χάσει την ζωή τους στην άσφαλτο σε όλο τον κόσμο. Η οικογένεια των ποδηλατών μετράει αναρίθμητα θύματα σε αυτή τη μαύρη λίστα.Καθημερινά σχεδόν 3500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους και δεκάδες χιλιάδες τραυματίζονται. Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για τα άτομα από 15 έως 29 ετών. Διανύουμε την Δεκαετία της Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020 με στόχο τη σωτηρία πέντε εκατομμυρίων ζωών.
Η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας από την ημέρα της ίδρυσής της έχει θέσει μεταξύ άλλων ως βασική της προτεραιότητα την εξοικείωση πεζών και οδηγών με το ποδήλατο, αλλά και την αυστηρή τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, στον οποίο υπάγεται και το ποδήλατο. Οι χρήστες αυτού του εναλλακτικού μέσου μετακίνησης αυξάνονται καθημερινά στην πόλη μας. Η έλλειψη παιδείας και υποδομών τους καθιστά ευάλωτους σε ατυχήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή τους.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Εκδήλωση μνήμης, την Κυριακή, στις 13.00, στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.
Την εκδήλωση οργανώνει ο SOS T.E ενώ συμμετέχουν έκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, της Τροχαίας, του Δήμου και Δημοτικών παρατάξεων.
--------------------------------------------------------------------------------
Ενημέρωση:
Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις, με σημαντική επιτυχία. 
Ειδικότερα στην Αθήνα, όπου βρέθηκε και εκπρόσωπος των "Μαμάδων", η συμμετοχή ήταν σημαντική, μολονότι η απεργία του Μετρό και η παράλληλη εκδήλωση στη Γαλλική Πρεσβεία απέτρεψαν πολλούς. Ιδαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία οικογενειών θυμάτων, που άκουγαν για πρώτη φορά για την εκδήλωση. Όπως κάθε χρόνο, η ποδηλατοπορεία που διοργάνωσαν οι Ποδηλάτισσες κατέληξε στο Σύνταγμα και ενώθηκε με τη δική μας εκδήλωση.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δ/ντης της Τροχαίας κος Γ. Ελευθεράκης και ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Διασώστης κος Α.  Ντιντίφας. Παρευρέθησαν επίσης η αντιπρόεδρος της Βουλής κα. Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας και ο αντιπεριφερειάρχης Β. Αττικής κ. Γ. Καραμέρος. Μήνυμα έστειλε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός. 
Σε γενικές γραμμές, τα ΜΜΕ αδιαφόρησαν για την εκδήλωση. Δύο κανάλια έστειλαν συνεργεία: η ΕΡΤ, η οποία τελικά δεν προέβαλε καμία από τις συνεντεύξεις που πήρε το συνεργείο της, και ο ΑΝΤ-1, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στο Δελτίο Ειδήσεων (πατήστε στο σύνδεσμο και παρακολουθήστε μετά από 19'40''). 
Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις και φωτογραφίες στο ενημερωτικό δημοσίευμα του SOSTE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου